İçeriğe geç
Anasayfa » Mikroplastik Kısıtlamaları ile Uyum İçin Pratik Bir Rehber

Mikroplastik Kısıtlamaları ile Uyum İçin Pratik Bir Rehber

Kozmetik ürünlerde mikroplastik kısıtlamaları ile uyum için bir rehber yayımlandı.

Mikroplastik kısıtlamaları ile uyum için pratik bir rehber yayımlanmıştır. Ancak bundan bahsetmeden önce mikroplastik tanımını hatırlamak gerekir. Mikroplastikler, 5 milimetreden daha küçük olan ve çevrede kirliliğe sebep olan maddelerdir. Çoğunlukla petrol türevli olup suda çözünmeyen, düzgün şekilli veya şekilsiz polimerik parçacıklara verilen isimdir.

Kozmetik sektörde mikroplastik terimi son yıllarda sık sık karşımıza çıkmıştır. Avrupa Komisyonu’nun kozmetiklerde mikroplastik kısıtlamaları konusuna değindiği 2023/2055 sayılı Yönetmelik ile birlikte gündemde tekrar yerini almıştır.

17 Ekim 2023’te yürürlüğe giren bu yönetmelikte geçiş sürelerinden söz edilmektedir. Buna göre, mikroboncuklu ürünler için 17 Ekim 2023; durulanabilir ürünler için 4 yıl; durulanamayan ürünler için 6 yıl; makyaj, tırnak ve dudak ürünleri için ise 12 yıl geçiş süresi olarak belirtilmektedir. Ayrıca 17 Ekim 2023 tarihinden itibaren 8 yıl boyunca “Bu ürün mikroplastik içerir” ibaresinin üründe yer alması gerektiği de yönetmelikte geçmektedir.

Kozmetik sektöründeki bazı firmalar, bu karar yürürlüğe girmeden önce formülasyonlardan mikroplastikleri çıkarmıştır. Hammadde üreticileri ise yeni bileşenler için çalışmalarını sürdürmektedir. Cosmetic Europe (CE) ve Avrupa Kozmetik İçerikler Federasyonu (EFfCI) tarafından 14 Şubat 2024 tarihinde Avrupa Komisyonu ile birlikte bir rehberlik belgesi yayımlamıştır. Bu belge, AB REACH kısıtlamaları hakkında netlik sağlayarak şirketlerin yasal uyum sağlamasını kolaylaştırmıştır.

Mikroplastik kısıtlamalarına uyum için yayımlanan rehberde kısıtlamalar açık bir şekilde belirtilmiş; sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına yer verilmiş; yasal yorumlar sunularak öngörüler sağlanmış; ve örnekler ve vaka çalışmalarıyla konunun anlaşılması kolaylaştırılmıştır. Bu sayede firmaların AB REACH kısıtlamalarını anlamalarına ve ürünlerinin kısıtlanmadan etkilenip etkilenmediğini belirlemelerine yardımcı olunmuştur. Böylece uyumlulukla ilgili doğru kararlar alarak olası yasal sorunlardan kaçınmak da mümkün hale gelmiştir.

Sektördeki firmaların rehberi incelemesi ve planlarını bu doğrultuda yürütmesi tavsiye olunur. Rehbere ulaşmak için tıklayınız.

Kozmetik ürünlerinizle ilgili bilgi ve destek için bize ulaşın.