İçeriğe geç

Kozmetik Ürün Nedir?

08.05.2023 tarihli ve 32184 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kozmetik Ürünler Yönetmeliği’ne göre kozmetik ürün, insan vücudunun dış kısımlarına; epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlarına veya dişler ile ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek, bunları korumak, iyi bir durumda tutmak veya vücut kokularını düzeltmek olan bütün madde veya karışımları ifade eder.

Sağlığa yönelik fayda unsuru içeren, hastalığın tanısı, önlenmesi, izlenmesi, tedavisi veya hafifletilmesi ya da teşhis edilmesinde kullanılan ürünler ile kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir zararlı organizma üzerinde kontrol edici etki gösteren veya hareketini kısıtlayan, uzaklaştıran, zararsız kılan, yok eden ürünler “kozmetik ürün” olarak değerlendirilmezler.

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ
İKİNCİ BÖLÜM: Güvenlilik, Sorumluluk, Serbest Dolaşım

Güvenlilik:

Piyasada bulunan bir kozmetik ürün, özellikle aşağıdakiler dikkate alınarak, normal veya makul öngörülebilir kullanım koşulları altında kullanıldığında insan sağlığı için güvenli olmak zorundadır.

  • Ürünün sunumu
  • Etiketleme
  • Kullanım ve imha talimatları
  • Sorumlu kişi tarafından sağlanan diğer her türlü veri veya bilgi.

Sorumluluk:

  1. Sorumlu Kişi:
    • Kozmetik ürünler yalnızca, yurt içinde yerleşik bir gerçek veya tüzel kişinin sorumlu kişi olarak atanması şartıyla piyasaya arz edilir.
    • Sorumlu kişi, piyasaya arz edilen her bir kozmetik ürün için Yönetmelikte belirtilen ilgili yükümlülüklere uyulmasını sağlar.
      • İmalatçı yurt içinde ise sorumlu kişi imalatçıdır.
      • İmalatçı yurt dışında ise, yurt içinde bir kişiyi yetkilendirerek sorumlu kişi atayabilir.
      • İthal ürünler için sorumlu kişi ithalatçıdır.
    • İmalatçı ve/veya ithalatçı yurt içinde bir kişiyi sorumlu kişi olarak atayabilir.
  2. Sorumlu Teknik Eleman:
    • Kimyager, biyokimyager, kimya mühendisi, biyomedikal mühendisi, biyolog, mikrobiyolog ve eczacı sorumlu teknik personel olarak belirlenebilir.
    • Sorumlu teknik eleman, piyasaya arz edilecek ürünün kozmetik mevzuatı, iyi imalat uygulamaları ve ilgili diğer mevzuata uygunluğunun kontrolünden sorumludur.
    • Sorumlu kişi, sorumlu teknik eleman istihdam eder.
    • Sorumlu kişi, sorumlu teknik elemanlık görevini burada belirtilen meslek gruplarından birine mensup ise kendisi üstlenebilir.
  3. Dağıtıcı:
    • Dağıtıcı; kendi adı veya ticari markası altında bir kozmetik ürünü piyasaya arz etmesi ya da piyasaya arz edilmiş bir kozmetik üründe uygulanabilir gerekliliklere uyumunu etkileyebilecek bir değişiklik yapması halinde sorumlu kişi olur ve dağıtıcı yasal olarak imalatçı ile aynı temelde sorumlu olur.
      (Hâlihazırda piyasaya arz edilmiş bir kozmetik ürünle ilgili bilgilerin tercüme edilmesi, bu Yönetmeliğin ürüne uygulanabilir gerekliliklerine uyumunu etkileyebilecek bir değişiklik olarak değerlendirilmez.)

Tedarik zinciri içinde tanımlama:

Kurumun talebi üzerine, bir kozmetik ürün parti/serisinin dağıtıcıya sunulduğu tarihten itibaren üç yıllık bir süre için;

  • Sorumlu kişiler, kozmetik ürünü verdikleri dağıtıcılara,
  • Dağıtıcılar, kozmetik ürünü aldıkları dağıtıcılara veya sorumlu kişiye ve kozmetik ürünü verdikleri dağıtıcılara ilişkin bilgileri sunar.

Serbest Dolaşım:

Kurum, Yönetmeliğe uygun olan kozmetik ürünlerin piyasada bulundurulmasını kısıtlayıcı, yasaklayıcı ve reddetmeye yönelik uygulamalardan kaçınır.

Yurt içinde imal edilen kozmetik ürünler için serbest satış sertifikası talep edilmesi halinde, sorumlu kişi tarafından elektronik veri tabanı üzerinden başvuru yapılır. Başvuruya ilişkin iş ve işlemler bu Yönetmelik doğrultusunda yayımlanacak ilgili kılavuz hükümlerine göre yürütülür.

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Güvenlilik Değerlendirmesi, Ürün Bilgi Dosyası ve Bildirim

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ – DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Belirli Maddelere Getirilen Sınırlandırmalar

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ – BEŞİNCİ BÖLÜM: Hayvan Testleri

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ – ALTINCI BÖLÜM: Tüketicilere Yönelik Bilgiler

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ – YEDİNCİ BÖLÜM: Piyasa Gözetimi ve Denetimi

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ – SEKİZİNCİ BÖLÜM: Uygunsuzluklar, Koruma Önlemleri ve İdari Yaptırımlar

KOZMETİK ÜRÜN YÖNETMELİĞİ – EKLER

KOZMETİK ÜRÜN AMBALAJINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER