İçeriğe geç
Anasayfa » Kozmetik Ürün İddiaları ve Değerlendirilmesi

Kozmetik Ürün İddiaları ve Değerlendirilmesi

kozmetik ürün iddiaları

Kozmetik Ürün İddiaları

Kozmetik ürün iddiaları, kozmetik ürünlerin ambalajlarında ve etiketlerinde yer alan ve genellikle ürünün faydalarını ve etkilerini anlatan beyanlardır. Bu beyanlar, tüketicilerin satın alma kararlarını da etkilerler.

Günlük hayatta karşımıza çıkan kozmetik ürün iddialarına, bir bebek şampuanı reklamında gördüğümüz “göz yakmaz” ifadesi örnek verilebilir. İddiaların ilgili mevzuata uygun olması gerekir. Bu uygunluk ise sorumlu kişi tarafından denetlenir.

Kozmetik Ürün İddiaları Nasıl Olmalıdır?

Kozmetik ürün iddiaları, Avrupa Komisyonu’nun belirlemiş olduğu altı ortak kritere uygun olmalıdır. Sorumlu kişi, kozmetik ürün iddialarını değerlendirirken bu kriterleri göz önünde bulundurur. Söz konusu kriterler şöyledir:

  • Yasal Uyumluluk

Kozmetik ürünlerde, Sağlık Bakanlığı ya da ilgili bir başka kurum tarafından onaylandığını belirtilen iddialara yer verilemez. Ayrıca yasal olarak halihazırda gerekli olan bir unsur da, diğer ürünlerden bir üstünlük olarak sunulamaz.

  • Doğruluk

Kozmetik ürün iddialarının doğru olması, yanlış bilgiler içermemesi gerekmektedir. Bir kozmetik ürünün sahip olduğu özellikler ve içerisindeki içerikler gibi bilgiler, tüketiciyi yanlış yönlendirmemelidir.

  • Destekleyici kanıtlar

Kozmetik ürün iddialarını desteklemek için uygun, geçerli ve yeterli kanıtlar bulunmalıdır. Böylece kullanıcılar, kozmetik ürün iddialarının doğruluğundan şüphe etmez. Bu iddialara ilişkin uygun desteğin sağlanması aşamasında, uzman kimselerden yardım almak faydalı olacaktır.

  • Dürüstlük

Kozmetik ürün iddialarında ürün performansıyla ilgili olarak benzersizlik ya da üstünlük ifade eden beyanlar yer almamalıdır.

  • Adalet ve Rekabet

Kozmetik ürün iddialarının objektif olması ve yanıltıcı olmaması gerekmektedir. Rakip firma ürünlerinin kozmetik ürün iddialarında karalanması doğru değildir.

  • Bilgiye Dayalı Karar Verme

Kozmetik ürün iddialarının ortalama bir kullanıcı için anlaşılır olması gerekmektedir.

Sorumlu kişi yukarıdaki kriterleri göz önüne alarak kozmetik ürün iddialarını değerlendirir. Bu değerlendirmede iddiaların bilimsel kanıtlara dayanıp dayanmadığını, abartılı olup olmadığını, içeriğinin doğru bir şekilde verilip verilmediğini ve daha pek çok ayrıntıyı inceler.

Söz konusu kozmetik ürün iddialarının mevzuata uygun bir şekilde tüketiciye sunulması, yanıltıcı bilgilerin verilmemesine ve tüketici sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Kozmetik ürünlerinizin iddialarıyla ilgili bilgi ve destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kozmetik ürünlerle ilgili hizmetlerimiz için buraya tıklayın.