Kozmetik ürün ambalajı, ürünlerin korunmasında, depolanmasında ve dağıtımında önemli bir yere sahiptir. Bu ambalajlar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Kozmetik Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca kozmetik ürünlere ilişkin tanımlar “kozmetik ürün tanımı” dahilinde kalmalıdır. Kozmetik ambalajı hazırlığının sorumluluğu ise sorumlu kişiye aittir. Sorumlu kişi; kozmetik ambalajında yer alan ürün işlevi, ürün içeriği, kullanım şekli, uyarılar gibi bilgilerin tümünün kozmetik mevzuatına uygun şekilde belirtilmesinden sorumludur.
Kozmetik Ürün Ambalajında Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?
Kozmetik ürün ambalajı üzerinde yer alması gereken bilgiler yasal düzenlemelere dayanmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Ürünün adı ve markası
Ürün adının net bir biçimde belirtilmesi gerekir. Verilen bilgi, kullanıcı tarafından anlaşılabilir olmalıdır. Ürünü üreten firmanın adı ya da ticari unvanın belirtilmesi de gerekir. - İçerik listesi (INCI adı)
Üründe bulunan tüm bileşenlerin, kozmetik ambalajında ağırlıkça azalan sıraya doğru listelenmesi gerekir. - Net miktar
Kozmetik ürünün net ağırlığı ya da hacmi verilmelidir. - Kullanım süresi ve son kullanma tarihi
Ürünün kullanım süresi ve son kullanma tarihinin belirtilmesi, tüketici sağlığı açısından büyük önem taşır. - Parti numarası ya da seri numarası
Ürünün takibini sağlayabilmek için bir parti numarası ya da seri numarası eklenmelidir. - Kullanım talimatları
Kullanım talimatlarının açık ve net bir şekilde verilmesi, uyarı ve önlemlerin eklenmesi ve depolama koşullarının belirtilmesi de tüketici sağlığının korunması için önemlidir. - Sorumlu kişi bilgileri
Üründen sorumlu kişi ya da işletmenin adı ve iletişim bilgileri de ambalaja dahil edilmelidir. Böylece herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları durumunda tüketiciler şikayetlerini iletebilir ve ürün hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirler. Birden fazla adresin söz konusu olması durumunda ise Ürün Bilgi Dosyasının bulunduğu adresin altının çizilerek vurgulanması gerekmektedir. - Uyarı ve/veya tehlike ifadeleri
Tüketici sağlığının korunması için önemli olan bir diğer bilgi ise uyarı ve tehlike ifadeleridir. Bu ifadelerle, ürünün taşıdığı riskler belirtilerek tüketicilere bilgi sağlanır. - Menşe ülke bilgisi
Kozmetik ürünün üretim yeri ve üretici şirketin bulunduğu konum belirtilmelidir. Ancak ithal ürünler söz konusu olduğunda, menşe bilgisinin yer alması zorunlu değildir. Türkiye’de imal edilen ürünlerde yabancı dilde menşei bilgisinin istenmesi durumunda ise ülke adı Türkçe karakterlerle, ‘Türkiye’ olarak belirtilmelidir. - Kozmetik ürün fonksiyonu
Söz konusu ürünün tasarlanma amacı ve ne için kullanılabileceği bilgilerine yer verilmelidir. - Barkod
Kozmetik ambalajında bir barkodun bulunması zorunludur. Bu barkodun GS1 standartlarına uyumlu olması ve imal ürünler söz konusu olduğunda, barkod bilgisinin firmaya ait olması gerekmektedir. Böylece Sağlık Bakanlığı’na ürünün bildirimini yapmak mümkün hale gelir.
Bunlara ek olarak ürünün etkinliğine ya da güvenliğine ilişkin iddialar da kozmetik ambalajına eklenebilir.
Kozmetik Ambalajında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kozmetik ambalajında dikkat edilmesi gereken ilk şey, hiç şüphesiz yasal uyumluluk sağlayıp sağlamadığıdır. Sorumlu kişi bu durumu kontrol edecek, güncel mevzuata uyum sağlandığından emin olacaktır. Sorumlu kişi ayrıca tüm bu bilgilerin okunaklı, net ve Türkçe olmasına da dikkat etmelidir.
Tüm bunlara ek olarak, kozmetik ambalajında yer alması gereken bilgilerin ülkeden ülkeye göre değişebileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu sebeple ihraç edilecek ürünlerin ilgili ülke mevzuatına uygunluğunun yapılması elzemdir.
Kozmetik ürünlerinizin ambalaj ve etiket hazırlığı sürecinde destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için buraya tıklayın.